Въпреки проблема с мозъчните импланти Мъск търси втори доброволец

Въпреки проблема са мозъчните импланти Мъск търси втори доброволец
От Neuralink търсят втори доброволец въпреки проблема. Колаж: Punchng.com


Чуйте новината

В покана за клинични изпитания Мъск припомни, че кибернетичният имплант ви позволява да управлявате телефона и компютъра си със силата на мисълта.

През януари Илон Мъск обяви, че първият участник в експеримента Neuralink се е възстановил след операция и се чувства добре. Първоначалните тестове на устройството показаха обещаващи резултати, пише Труд.

През март пациента с имплант игра шах „със силата на мисълта“. В същото време милиардерът обяви и мозъчен имплант за незрящи хора Blindsight.

Neuralink на Мъск е знаела за проблем с мозъчните импланти от години?

През изминалата седмица разкритието на Neuralink, че малки жички в мозъка на първия пациент са се отклонили от своите позиции, е проблем, който компанията на Илън Мъск е наясно от години, твърдят петима източници на "Ройтерс", запознати с въпроса, съобщава BG ON Air.

По думите им компанията е знаела от тестовете върху животни, които е провела, преди да получи одобрението за тестове върху хора в САЩ, че нишките могат да се разместят, придърпвайки заедно с тях чувствителните електроди, които декодират мозъчните сигнали.

Neuralink тества своя имплант, за да даде на парализирани пациенти способността да използват дигитални устройства само чрез мисълта си – възможност, която може да помогне на хора с увреждания на гръбначния мозък.

Neuralink тества своя имплант, за да даде на парализирани пациенти способността да използват дигитални устройства само чрез мисълта си
Първия доброволец с имплант от компанията. Снимка: Neuralink

Миналата седмица компанията заяви, че малките жички на импланта, които са по-тънки от човешки косъм, са се изтеглили от мозъка на пациента при първия експеримент с хора, което е довело до това, че по-малко електроди могат да измерват мозъчни сигнали.

Сигналите се превръщат в действия, като например преместване на курсора на мишката върху екрана на компютъра. Компанията заяви, че е успяла да възстанови способността на импланта да наблюдава мозъчните сигнали на пациента, като е направила промени, включително модифициране на алгоритъма, за да бъде по-чувствителен.

Източниците са пожелали да останат анонимни, позовавайки се на споразумения за конфиденциалност, които са подписали с компанията. Neuralink и нейните директори не са отговорили на имейлите за коментар.

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) е била наясно с потенциалния проблем, тъй като компанията е споделила резултатите от тестовете върху животни като част от своето заявление за започване на изпитвания върху хора, посочва един от източниците.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара