Липсата на кадри възпрепятства болниците за разкриването на нови ТЕЛК

Липсата на кадри възпрепятства болниците за разкриването на нови ТЕЛК
Физически преглед ще се прави по изключение и то на хора в
тежко състояние. Снимка: Капитал


Чуйте новината

88 нови ТЕЛК ще разкрият държавните и общинските болници в страната, съобщава здравното министерство. Броят на териториалните експертни лекарски комисии/ТЕЛК/ се удвоява и едновременно с това се въвежда случайно разпределение на преписките.

Близо 300 хиляди души годишно се явяват пред комисиите. Според новите правила в ТЕЛК задължително следва да работят шефове на клиники и отделенияили посочени от тях специалисти. С промените се предвижда още освидетелстването да става в срок до три месеца от подаване на заявлението. Общият срок за обжалване на решенията ще бъде 14 дни, а ТЕЛК и НЕЛК ще могат да го отменят само веднъж.

Комисиите ще работят само по документи. Физически преглед ще се прави по изключение и то на хора в тежко състояние. В същото време болниците имат затруднения с разкриването на нови комисии ТЕЛК, тъй като няма достатъчно кадри, изтъква пред "24 часа" д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България и управител на болницата в Чирпан.

Освен в общинските, затруднения за разкриване на нови ТЕЛК има още и в областните болници. Най-притиснати са университетските лечебни заведения, защото са държавни и лесно ще се налагат санкции.

Новите комисии ТЕЛК трябва да заработят след по-малко от два месеца. Очаква се експертна комисия на здравното министерство да направи направи оценка на новоразкритите ТЕЛК и доколко съставите им отговарят на нормативните изисквания. Освен това Националната експертна лекарска комисия ще проведе обучение за лекарите, които за първи път попадат в ТЕЛК комисии.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара