Учени откриха различия в мозъците на момчетата и момичета с аутизъм

Учени откриха различия в мозъците на момчетата и момичета с аутизъм
Изследването е фокусирано и върху развитието на външната обвивка на
мозъка при момичетата с аутизъм. Снимка: Pexels


Чуйте новината

Изследване на учени от Университета на Калифорния, Дейвис, установи значителни различия в развитието на мозъците на момчетата и момичета с аутизъм на възраст от две до 13 години, съобщи "МедикълЕкспрес", цитиран от OFFNews. Проучването, публикувано в специализираното издание "Молекюлар Сайкиатри", е открило свързани с пола промени в дебелината на кортекса.

Резултатите са важни, защото малко изследвания са фокусирани върху развитието на външната обвивка на мозъка при момичетата с аутизъм, които страдат от заболяването четири пъти по-рядко, отколкото момчетата.

Ясно е, че тази връзка с пола се дължи отчасти на по-рядкото диагностициране на момичета с аутизъм. Това изследване обаче сочи, че разликите при диагностицирането са само част от цялата картина, съществуват и биологични различия, каза Кристи Ву Нордал, преподавател във Факултета по психиатрия и поведенчески науки и в Института MIND на Университета на Калифорния, която е старши автор на изследването.

Кортексът е съставен от милиони неврони, разпределени в няколко слоя. Те действат в синхрон и ни позволяват за мислим, да решаваме задачи, да учим, да изпитваме чувства, да пазим спомени. До около двегодишна възраст кортексът значително се удебелява заради появата на нови неврони. След този пик външният слой започва да изтънява. Предишни изследвания са установили, че този процес на изтъняване е различен при децата с аутизъм и при тези без заболяването, но не е изследвано различие при момчета и момичета.

В изследването са участвали 290 деца с аутизъм и 139 души - мъже и жени, без заболяването. Авторите на изследването установили, че момичетата с аутизъм на 3-годишна възраст имат по-плътен кортекс от момичетата без заболяването на същата възраст. При момчетата тези различия са по-малко забележими.

"Открихме различия в мозъка, свързани с аутизма, в почти всички мозъчни мрежи", каза Дерек Андрюс, водещ автор на изследването, учен във Факултета по по психиатрия и поведенчески науки и в Института MIND на Университета на Калифорния.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара