Ново изследване: Все повече хора страдат от аутизъм

Ново изследване: Все повече хора страдат от аутизъм
Точните причини за появата на аутизъм все още не са достатъчно
изследвани. Снимка: Pexels


Чуйте новината

От години по цял свят се регистрират все повече разстройства от аутистичния спектър. Според ново американско проучване, публикувано в списание Pediatrics, в Ню Йорк и в района около метрополията диагнозите за аутистични разстройства са скочили с 500%, информира германската обществено-правна телевизия АРД. Най-голямото увеличение се наблюдава при поставянето на диагнозата при децата. 

"Международен феномен"

Свен Бьолте е експерт по темата. Той ръководи Центъра за психични разстройства и Катедрата по невропсихиатрия в Института "Каролинска" в Стокхолм. "Това е международен феномен", казва той пред АРД, но обяснява, че понякога има големи разлики в процента в различните региони. Според него делът на засегнатите по света в момента се движи между 1% и 3%.

Точните причини за появата на аутизъм все още не са достатъчно изследвани, но генетичните фактори играят решаваща роля. Предположенията, че аутизмът се дължи на възпитание, лишено от любов или на ваксини, вече са отхвърлени. Няма яснота обаче дали при това заболяване влиянието на околната среда играе важна роля.

Все повече аутисти

"Днес и много възрастни биват диагностицирани с аутизъм. Така че аутизмът вече е част и от психиатрията за възрастни - за разлика от миналото. Като цяло днес хората биват диагностицирани по-рано, отколкото преди", посочва Бьолте. Той споделя и друго наблюдение: "В момента по-често се диагностицират и момичета, на които в миналото просто не е било обърнато внимание". Дълго време се е смятало, че аутизмът засяга едва ли не само момчетата.

Днес вече експертите различават не само между различните форми на аутизъм, като синдрома на Аспергер например, а говорят за "разстройства от аутистичния спектър". Тоест - диагностичните критерии са раширени, поради което повече хора попадат в тази категория. Това, че днес се поставят повече диагнози е резултат и от по-доброто обучение на лекарите. Засегнатите получават подходяща помощ и терапия по-рано и по-често.

Модерна диагноза?

Някои смятат, че диагнозата "аутизъм" едва ли не е станала модерна. Мнозина приемат, че всеки, който е малко по-различен или има проблеми с нещо, е поне малко аутист. Това, разбира се, няма как да е вярно.

В интернет вече има и тестове за самодиагностика. Те в никакъв случай не заместват професионалната диагноза, поставена от специалист. Самодиагнозата обаче може да се окаже важна първа стъпка към официалната диагноза, казват засегнати пред АРД.

Много засегнати хора чакат твърде дълго преди да се обърнат към специалисти. А това само удължава страданието на засегнатите. Проучване на Университета в Кеймбридж показва колко опасно може да бъде това. За пръв път учени са изследвали доказателства за аутизъм и аутистични черти при самоубили се хора в Англия. Учените установили, че при 10% от тях са били наблюдавани признаци на ясно изразени аутистични черти. Предишни изследвания сочат, че както диагностицираните аутисти, така и хората с изразени аутистични черти са по-често засегнати от проблеми с психичното здраве, както и от самоубийствена нагласа.

Въпреки че днес се говори по-често по темата, много хора с аутизъм все още са изправени пред сериозни бариери в обществото.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара