Преподавател по философия: Параолимпийците трябва да се състезават на същинската Олимпиада

Преподавател по философия: Паралимпийците трябва да се състезават на същинската Олимпиада
Снимка: Оскар Писториус / Standart.co.uk

Френският институт в България продължи серията дебати на спортни теми, предхождащи Олимпийските игри в Париж. Темата сега бе за технологичния допинг и неговото приложение най-вече при параспортистите. Една от участничките в него, преподавателят по философия в НСА Боряна Ангелова-Игова, застъпи тезата, че параолимпийците трябва да се състезават на същинските Олимпийски игри, а не на допълнителното състезание, организирано отделно за тях. Тя даде специално интервю за БНР.

- Темата на дебата беше за технологичния допинг в спорта и това беше валидно най-вече за параатлетите, които използват специални протези или инвалидни колички. Би ли могло да се получава някакво предимство на база развитието на технологиите при тези спомагателни средства, които те ползват. Как виждате Вие нещата?

- Действително, имаме една лека двуличност по отношение на параспорта и въобще на спорта. От една страна правим Параолимпийските игри, за да покажем как тези хора са равнопоставени, как могат да се състезават и да спортуват като всички останали. А в същото време ги отделяме в други Игри, които ги наричаме "Пара". Има ли "парахора" - няма "парахора", всички сме хора и би трябвало да се състезаваме заедно. Причината за това отделяне, твърди се, е неравностойното представяне в спорта. Но както стана ясно по-рано, има неравностойно поставяне на спорта и на обикновените Олимпийски игри. Един тежкоатлет, които тежи 160 килограма, разбира се, има различни физически способности от друг, който тежи 40 килограма. Тук логичният въпрос е защо параолимпийците да не се състезават в истинската Олимпиада, но в различна категория.  А ние ги отделяме ужким за тяхно добро, ужким, защото така ще могат да се състезават с равни на тях. А в същото време, когато някой параолимпиец покаже по-добри резултати от останалите състезатели, такъв случай имаме с Оскар Писториус. 

- Той спечели в съда, за да може да участва заедно с "валидни" спортисти, както ги наричат французите, и даже спечели ...

- Всъщност се оказа, че той е много по-бърз от Юсейн Болт. Обаче не може да се яви на Олимпиада, защото се смята, че той използва технологичен допинг, а именно неговите изкуствени крайници, които имат една специална отскоклива основа, която им дава повече бързина. Всъщност вече виждаме, че тук има двойнствени стандарти. Това, което ни радва, особено откакто Бах стана президент на МОК, е че той направи много сериозна политика, за да интегрира максимално параолимпийците и все повече поставя въпроса да се обединят двете състезания. На етапа, на който са сега, се случва, че Параолимпийските игри са с много по-малка гледаемост. Медиите много по-малко се интересуват от тях, а там виждаме неща, които са абсолютно невъзможни за обикновения човек. Тези, които нямаме увреждания, често си казваме: "сега не мога, уморен съм, нямам възможност, боли ме главата, нямам пари, нямам време." И изведнъж виждаме едни хора, които имат една десета от нашата трудоспособност, обаче правят невероятни неща, за които ние можем само да мечтаем. Всъщност, това е най-добрият пример затова на какво човекът е способен. Как благодарение на много труд, на много хъс, на човешкия дух, ние можем да превъзмогнем дори увреждания, които сме придобили. И все пак по отношение на технологичния допинг, аз застъпвам тезата, че човекът е съвършен сам по себе си и че не можеш да подобриш нещо, което е съвършено. И по отношение на параспортистите и хората с увреждания ние не трябва да се опитваме да ги променим, а трябва да направим средата достатъчно удобна за тях. Това че те са различни по някакъв начин, не трябва да се опитваме да ги променим, а по-скоро да променим обществото, което да е по-толерантно и интегриращо.

Харесайте страниците ни:
Страница във Facebook Страница в X Страница в LinkedIn

Публикуване на коментар

По-нова По-стара